استانبول رقابتی ترین شهر ترکیه نامیده شد
استانبول که بارهای زیادی مانند زندگی کاری، صنعتی شدن، زیرساخت ها، حمل و نقل و تراکم جمعیت را به دوش می کشد و نقش مهمی در توسعه ترکیه ایفا می کند. قونیه در حالی که همچنان رقابتی ترین شهر ترکیه است، قدرت خود را در این زمینه افزایش داد.
شاخص رقابت بین استانی که برای چهارمین بار توسط مرکز اجرای سیاست و تحقیقات شهری دانشگاه استانبول (IU) و با استفاده از داده های دوره 2021-2022 تهیه شده است، اعلام شد.
در مجموع 245 شاخص در محدوده یک شاخص اصلی و 15 زیرشاخص (جمعیت شناسی، زیرساخت، حمل و نقل، بهداشت، آموزش، زندگی اجتماعی، اقتصاد کلان، تجارت خارجی – صنعت، بازارهای مالی، گردشگری، کشاورزی، نوآوری، کارآفرینی، بالاتر آموزش، زیرساخت های تکنولوژیکی) بر اساس محاسبات، استانبول با امتیاز 74.05 رقابتی ترین شهر ترکیه بوده است.
پس از استانبول آنکارا با 46.1 امتیاز و ازمیر با 42.8 امتیاز در رده های بعدی قرار گرفتند. مشاهده شد که 3 شهر رقابتی ترکیه در این مطالعه مانند سایر گزارش ها رتبه های خود را حفظ کردند.
سایر شهرهای 10 برتر در رده بندی مسابقات؛ آنتالیا، بورسا، کوجایلی، اسکی شهیر، قونیه، موغلا و آدانا تعیین شد. آدانا از یازدهم به دهم، بورسا از ششم به پنجم و قونیه از دهم به هشتم رسیدند. در حالی که اسکی شهیر و موغلا قدرت خود را در لیست حفظ کردند، کوجایلی از رتبه چهارم به رتبه ششم سقوط کرد.
45 لیر از هر 100 لیر مالیات از استانبول است.
بر اساس داده های شاخص رقابت بین استانی، استانبول در رتبه اول در شاخص کلان اقتصادی قرار گرفت. استانبول 49 درصد از کل صادرات و 59 درصد از کل واردات را در ترکیه انجام داد. پس از مگاکنت آنکارا و کوجایلی در این منطقه قرار گرفتند.
در حالی که 45 لیر از مالیات 100 لیره ای جمع آوری شده در ترکیه از استانبول بود، آنکارا 11 لیر، ازمیر و کوجایلی 10 لیر درآمد مالیاتی پرداخت کردند. استانهایی که کمترین ارزش را از نظر این شاخص داشتند، اردهان و بایبورت ذکر شدند.
در حالی که 29 درصد از شرکت های صنعتی این کشور در استانبول واقع شده اند، ازمیر، آنکارا و بورسا از جمله استان هایی هستند که بیشترین تمرکز صنعت در آن ها وجود دارد. از نظر کارگران صنعتی استانبول پس از بورسا و ازمیر قرار گرفت.
429 شرکت از 1000 شرکت برتر صادرکننده در استانبول هستند.
بر اساس این تحقیقات، 429 شرکت از 1000 شرکت برتر صادراتی ترکیه در استانبول قرار دارند. استان های دیگری که این شرکت ها در آنها متمرکز شده اند عبارتند از: ازمیر، غازیانتپ، کوجالی و بورسا.
استانبول، ازمیر و بورسا در 3 رتبه اول در شاخص تجارت خارجی و استانبول، آنکارا و ازمیر در شاخص بازارهای مالی قرار دارند.
وقتی سرانه سپردههای بانکی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد، آنکارا در رتبه اول قرار دارد و پس از آن استانبول و موغلا قرار دارند. با توجه به شاخص مذکور، حکاری در رتبه آخر قرار دارد.
استانبول در حمل و نقل، شهر بوردور در آموزش و شهر قونیه در کشاورزی در صدر قرار دارند
بر اساس این تحقیقات، در حالی که استانبول، آنکارا و آنتالیا رتبه اول را در شاخص سلامت دارند، شهر با بیشترین تعداد تخت به ازای هر 10 هزار نفر، الازیق با 53 تخت بوده است. بولو، ارزروم، ادرنه و اسپارتا با 47 تخت به دنبال الازیگ قرار گرفتند. تعداد پزشکان به ازای هر 10 هزار نفر در آنکارا 33، در ادرنه 30 و در اسپارتا 28 پزشک ثبت شده است.
شهرهای حاضر در این اجلاس به ترتیب استانبول، کارامان و آنکارا در شاخص زیرساخت، استانبول، ازمیر و کوجایلی در حمل و نقل، بوردور، ارزینجان و آماسیا در آموزش و استانبول، آنکارا و ازمیر در شاخص زندگی اجتماعی قرار گرفتند.
استانهایی که بیشترین تعداد دانشآموز در هر کلاس در مدارس ابتدایی را داشتند، استانبول، غازیانتپ، شانلیاورفا، دیاربکر و استانبول بودند.
استانبول، آنکارا و ازمیر، استانبول، آنکارا و ازمیر بیشترین فروش مسکن را داشتند، قونیه، شانلی اورفا و آیدین در شاخص کشاورزی، آیدین در کشاورزی ارگانیک، شانلی اورفا، آدانا و قونیه در عملکردهای خوب کشاورزی برجسته بودند.
آنتالیا در گردشگری برجسته است، آنکارا از نظر تعداد خودرو سرانه
بر اساس شاخص رقابت بین استانی، استانبول، آنکارا و بورسا در 3 رتبه اول در شاخص نوآوری قرار دارند، در حالی که 31 درصد از شرکت های دارای واحد تحقیق و توسعه در استانبول قرار دارند. این نرخ در آنکارا، کوجایلی و بورسا 10 درصد بود. مشخص شد شرکت های ۲۸ استان فاقد واحد تحقیق و توسعه هستند.
آنتالیا، استانبول و موغلا در رتبه اول در شاخص گردشگری، استانبول، آنکارا و ازمیر در کارآفرینی، آنکارا، استانبول و اسکی شهیر در شاخص آموزش عالی و استانبول، آنکارا و ازمیر در زیرساخت های فناوری رتبه های اول را به خود اختصاص داده اند.
آنکارا با 290 خودرو به ازای هر 1000 نفر در رتبه اول و آنتالیا و موغلا هر کدام با 223 خودرو در رتبه دوم قرار گرفتند. استان های هکاری با 8 و شیرناک با 10 در صدر استان های با کمترین این شاخص قرار دارند.
“فشار در 3 شهر بزرگ باید به شهرهای دیگر منتقل شود”
مدیر مرکز تحقیقات و کاربرد سیاست شهر IU پروفسور. دکتر. مورات شکر در بیانیه خود در خصوص این تحقیق گفت: دوره عملکرد 15 ساله رقابت بین استان ها در مطالعه انجام شده از سال 1388 قابل مشاهده است.
شکر با تاکید بر اینکه در کنار استانبول، آنکارا و ازمیر که نقش عمده ای در توسعه کشور دارند، اهمیت استان های رقابتی در سطح منطقه به تدریج در حال افزایش است، گفت: با توجه به این مشکلات باید بار این شهرها به سایر استان های رقابتی منتقل شود و روند توسعه باید با الگوی رشد متعادل تری در نظر گرفته شود.
شكر اظهار داشت كه گزارش کامل را مي توان از وب سايت مركز سياست شهري دانشگاه استانبول دريافت نمود.